lab Υπηρεσίες Η Εταιρεία μας Επικοινωνία Νέα Ανάλυση μελιού Αναλύσεις Νερού Αναλύσεις Εδάφους Ανάλυση Λαδιού Ανάλυση Λυμάτων Αναλύσεις Φύλλων
lab

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ανάλυση μελιού


Λίγα λόγια για το μέλι…

Το μέλι είναι ένα μοναδικό φυσικό προϊόν υψηλής εμπορικής αξίας, ο ορισμός του οποίου υπόκειται σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις. Είναι ένα ιδιαίτερα λειτουργικό τρόφιμο τόσο διαθρεπτικά όσο και τεχνολογικά, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιτρέπουν την χρήση του σε ποικιλία τροφίμων και ποτών. Έτσι, ως μέλι καλείται η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων που απομυζούν φυτά, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κερήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν.

Σύσταση μελιού

Το μέλι αποτελείται ουσιαστικά από διάφορα σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη, καθώς και από άλλες ουσίες, όπως οργανικά οξέα, ένζυμα και στερεά σωματίδια που προέρχονται από τη συγκομιδή μελιού. Το χρώμα του ποικίλλει από σχεδόν άχρωμο έως καφέ σκούρο. Το ίδιο ισχύει για την γεύση και το άρωμά του, μιας και αυτά εξαρτώνται από την φυτική προέλευση του μελιού. Ως προς τη σύσταση, μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο και μερικά ή ολικά κρυσταλλωμένο.

Ελεγκτέες παράμετροι και ανώτατα επιτρεπτά όρια

 1. Υγρασία: οφείλεται σε κακή φύλαξη του μελιού, παλαιότητα ή νοθεία με προσθήκη νερού. Η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσοστό του 20% για την πλειονότητα των μελιών.
 2. Περιεκτικότητα σε μη υδατοδιαλυτές ουσίες: Γενικά όχι περισσότερο από 0,1%, ενώ για μέλι πίεσης όχι περισσότερο από 0,5%.
 3. Περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη: Είναι τα καλά σάκχαρα του μελιού και γι’ αυτό, βάσει νομοθεσίας, το άθροισμά τους πρέπει να ξεπερνά το 45% για μέλια μελιτώματος και το 60% για μέλια ανθέων.
 4. Αγωγιμότητα: Γενικά τα μέλια μελιτώματος πρέπει να έχουν αγωγιμότητα μεγαλύτερη από 0.8 mS/cm, ενώ τα μέλια ανθέων μικρότερη από 0.8 mS/cm.
 5. Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη: Δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%. Στα ελληνικά μέλια λόγω καλής πρακτικής από τους μελισσοκόμους η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη σπάνια ξεπερνά το 1%.
 6. Περιεκτικότητα σε HMF: Η HMF είναι παραπροϊόν μετατροπής της σακχαρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Η ανώτατη τιμή είναι 40mg/kg.
 7. Δείκτης Διάστασης: Όλα τα μέλια πρέπει να έχουν τιμή >8, εκτός από το μέλι πορτοκαλιάς που πρέπει να έχει τιμή >3. Η διάσταση μαζί με την τιμή σακχαρόζης και την τιμή HMF αποτελούν και δείκτη νοθείας.
 8. Ελεύθερα οξέα: Δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 50 meq/kg δείγματος.
 9. Γυρεοσκοπική ανάλυση: Είναι απαραίτητη όταν το μέλι χαρακτηρίζεται επί της ετικέτας ως προς τη βοτανική του προέλευση (πχ μέλι θυμάρι, πεύκου κλπ).
 10. Διαθρεπτική επισήμανση: Είναι απαραίτητη για την εξαγωγή στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου είναι υποχρεωτική η ανάλυση της βιταμίνης D, του ασβεστίου, του καλίου και του σιδήρου.
 11. Επιπλέον αναλύσεις: Ανάλογα με την χώρα εξαγωγής ίσως ζητηθούν αναλύσεις φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Ανάλυση Νερού


Οι αναλύσεις νερού κατηγοριοποιούνται στις εξής κατηγορίες:

αρδευτικό νερό, πόσιμο νερό, νερό κολύμβησης-πισίνας.

Γιατί να αναλύσω το νερό μου.

Στην φύση δεν υπάρχει πραγματικά "καθαρό" νερό. Οι επιμολυντές του νερού (ανόργανα στοιχεία, οργανικές ουσίες, μικρόβια) μπορούν να γίνουν αντιληπτοί οργανοληπτικά (οσμή, γεύση κλπ) αλλά οι περισσότεροι και πλέον επικίνδυνοι δεν ανιχνεύονται από τον καταναλωτή. Έτσι, ένα νερό μπορεί να έχει καλή γεύση και ταυτόχρονα πολλές τοξικές ουσίες.

Πόσιμο νερό.

Οι επιμολυντές του νερού μπορούν να προκαλέσουν οξεία και χρόνια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Επίσης, ένα κακής ποιότητας νερό επηρεάζει ακόμα και την καλή λειτουργία των οικιακών συσκευών. Για το λόγο αυτό, ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσετε γνώση της ποιότητας νερού που καταναλώνετε είναι μια αξιόπιστη Φυσικοχημική και Μικροβιολογική ανάλυση.

Σε μια τυπική ανάλυση για πόσιμο νερό, προσδιορίζεται το pH, η αγωγιμότητα της σκληρότητας, λαμβάνεται το προφίλ των βασικών ανιόντων και κατιότων και προσδιορίζονται τα βαρέα μέταλλα.

Ανάλυση νερού άρδευσης

Απευθύνεται ως επί το πλείστον σε επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι ενημερώνονται για την καταλληλότητα του νερού της γεώτρησής τους για πότισμα και κατά πόσο μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο την δυναμική των γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων που χρησιμοποιούν. Έτσι, μπορούμε να προτείνουμε τα κατάλληλα φυτά για το νερό που διαθέτετε και να εξασφαλίσουμε μέγιστη αποδοτικότητα των ψεκασμών.Εμφράξεις σταλακτήρων, προβλήματα δέσμευσης θρεπτικών ιχνοστοιχείων λόγω του νερού θα διαπιστωθούν ή θα προβλεθούν.

Ανάλυση νερού πισίνας

Μια μικροβιολογική ανάλυση νερού πισίνας θα εξακριβώσει αν το νερό είναι κατάλληλο για κολύμβηση αλλά και εντός των προδιαγραφών που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Είναι αναγκαίος ο καθημερινός έλεγχος του νερού, ώστε να προληφθούν δυσάρεστες επιπτώσεις για τους λουόμενους. Με την κατάλληλη ποσότητα διορθωτικών χημικών που θα σας προτείνουμε, η πισίνα σας διατηρείται εντός προδιαγραφών και ασφαλής για κολύμβηση.

Αναλαμβάνουμε να εξετάζουμε το νερό που χρησιμοποιείτε στην επιχείρηση ή στο σπίτι σας για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Αναλύσεις Εδάφους


Η γονιμότητα του εδάφους είναι ένας συνδυασμός πολλών φυσιοχημικών ιδιοτήτων.Ως βάση στις μετρήσεις της ανάλυσης προτείνουμε πρόγραμμα ορθής και στοχευμένης λίπανσης, με σκοπό την μείωση του κόστους της παραγωγής. Μακροχρόνια θα επιτύχουμε σταθερότητα και καλύτερη ποιότητα παραγωγής.

Κατά τη λίπανση-βελτίωση του εδάφους υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει χρήση μεγαλύτερων ή μικρότερων ποσοτήτων από τις απαιτούμενες.Έτσι, η εδαφολογική ανάλυση στοχεύει στον προσδιορισμό της σύστασης του εδάφους, των θρεπτικών του συστατικών και άλλων ιδιοτήτων του (pH, αγωγιμότητα).Οι μετρήσεις μάς δίνουν τη δυνατότητα να προβλέψουμε τα όρια ανάπτυξης μιας καλλιέργειας σε ένα συγκεκριμένο έδαφος, αλλά και να προτείνουμε τις ιδανικές βελτιώσεις.Με τον τρόπο αυτό, ο αγρότης-καλλιεργητής μπορεί να έχει τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα με τον πιο οικονομικό τρόπο,βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βασικές παράμετροι μιας εδαφολογικής ανάλυσης:

pH: Η μέτρηση του pH είναι η πιο βασική και καθοριστική παράμετρος, καθώς παρουσιάζει τους δείκτες οξύτητας του εδάφους και ,συνεπώς, την καταλληλότητα ή μη του χώματος για μία καλλιέργεια.

Ηλεκτρική Αγωγιμότητα (Electrical Conductivity-EC): αποτελεί ένδειξη των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις φανερώνουν μεγάλες συγκεντρώσεις αλάτων που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την γονιμότητά του.

Κύρια θρεπτικά συστατικά

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά είναι το Άζωτο(Ν), το Κάλιο(Κ) και ο Φώσφορος(P).

Αποτελούν τα βασικά στοιχεία που καταναλώνει ένα φυτό κατά την ανάπτυξή του. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της ανάλυσης, επιλέγεται και η ποσότητα της λίπανσης με το καθένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά.

Δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά

Τα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά είναι το Ασβέστιο (Ca) και το Μαγνήσιο (Μg), τα οποία συνήθως βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες στο φυτό.Ωστόσο, υψηλές συγκεντρώσεις αυτών δυσκολεύουν την πρόσληψη των κύριων θρεπτικών συστατικών από το φυτό. Ακόμα και η έντονη έλλειψή τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια.

Δειγματοληψία Εδαφών

Η επάρκεια αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος είναι ένα δείγμα ανά 5 στρέμματα για τα ομοιογενή χωράφια, με προτιμώμενη εποχή το φθινόπωρο.Τα δείγματα λαμβάνονται από βάθη 0-15 cm, 15-30 cm, και 30-60 cm ανάλογα με το είδος του φυτού που θα καλλιεργηθεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Ανάλυση Λαδιού


Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο…

Το ελαιόλαδο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί πηγή ζωής και ευημερίας για τους λαούς της Μεσογείου. Το «υγρό χρυσάφι», όπως έχει χαρακτηριστεί από τον Όμηρο, αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής διατροφής , ενώ το κλαδί της ελιάς συμβολίζει την ειρήνη και την φιλία μεταξύ των λαών, αποτελώντας και το έπαθλο για τους πρώτους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.

Επίσημα, το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται ως το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελαίας της Ευρωπαϊκής (Οlea europea) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε φυσικές, σε θερμοκρασίες που να μην προκαλούν αλλοίωση του ελαίου (Κώδικας Τροφίμων, Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης, Άρθρο 71, παράγραφος 1).

Συστατικά ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο αποτελείται από ένα σαπωνοποιήσιμο κλάσμα (τριγλυκερίδια λιπαρών οξέων) και από ένα μη σαπωνοποιήσιμο (δευτερεύοντα συστατικά). Το σαπωνοποιήσιμο κλάσμα αντιστοιχεί στο 99% του ελαίου. Τα λιπαρά οξέα της σύνθεσης των τριγλυκεριδίων του ελαίου διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία, ενώ εξαρτώνται και από την περιοχή που αυτό προέρχεται. Τα όρια που έχει θέσει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για την σύνθεση των τριγλυκεριδίων σε λιπαρά οξέα είναι η εξής: παλμιτικό οξύ 7,5-20%, παλμιτελαϊκό οξύ 0,3-3,5%, στεατικό οξύ 0,5-5%, ελαϊκό οξύ 55-83%, λινελαϊκό οξύ 3,5-21%, λινολενικό οξύ 0-1,5%.

Κατηγοριοποίηση ελαιόλαδου

Σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία , το ελαιόλαδο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο παραγωγής του διακρίνεται σε: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (extra-virgin olive oil), Παρθένο ελαιόλαδο (virgin olive oil), Παρθένο ελαιόλαδο λαμπάντε (lampante virgin olive oil), Εξευγενισμένο ελαιόλαδο (refined olive oil), Ελαιόλαδο (olive oil), Ακατέργαστο Πυρηνέλαιο, Εξευγενισμένο Πυρηνέλαιο, Βιολογικό Ελαιόλαδο. Για να καταστεί δυνατός ο διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων τύπων ελαίου έχουν καθοριστεί τόσο τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους (οξύτητα, αριθμός υπεροξειδίων κ .ά) όσο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους , καθώς και άλλες παράμετροι (στερόλες, μέταλλα, αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Με τις αναλύσεις στο ελαιόλαδο και σε λοιπά έλαια έχουμε τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουμε το έλαιο και να κάνουμε ποιοτικό έλεγχο πάνω σε αυτό.

Χρώμα ελαιολάδου

Το χρώμα του λαδιού κυμαίνεται από πράσινο έως κίτρινο. Συνήθως το πιο πράσινο αντιστοιχεί στο πιο φρέσκο και πλουσιότερο σε χλωροφύλλη, χρωστική ουσία που μειώνεται με τον καιρό. Όταν είναι κίτρινο, είναι πλουσιότερο σε καροτίνη και είναι εξίσου καλό με το πράσινο. Το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του λαδιού υποδηλώνει οξείδωση (τάγγιση) και δεν προτείνεται η κατανάλωσή του.

Εκτός από τη βασική ανάλυση (οξύτητα, υπεροξείδια, Κ, ΔΚ) προτείνουμε έλεγχο νοθείας, έλεγχο για επιμολυντές λόγω κακής μεταχείρισης κατά την αποθήκευση. Στο εργαστήριο έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εξειδικευμένες αναλύσεις για να ανιχνεύσουμε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Ανάλυση Λυμάτων


Υγρά, αστικά και βιομηχανικά απόβλητα ελέγχονται σε προσδιορισμένους παραμέτρους που ορίζει η νομοθεσία προκειμένου να γνωρίζουμε αν είναι ασφαλή για το περιβάλλον. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Αναλύσεις Φύλλων


Με τη φυλλοδιαγνωστική ανάλυση επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες του φυτού ανάλογα το στάδιο της καλλιεργητικής περιόδου. Με την ανάλυση αυτή και έχοντας γνώση τις ανάγκες της καλλιέργειας είναι δυνατόν να διακρίνουμε "κρυμμένες πείνες" του φυτού και να πάρουμε προληπτικά μέτρα για τυχόν τροφοπενίες.

Μυκητολογικές ασθένειες είναι δυνατόν να διαγνωσθούν σε δείγμα φύλλων εφόσον ζητηθεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Υπάρχει συνεργασία με εργαστήρια που έχουν διαπιστευθεί προκειμένου να καλύπτουμε οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαστεί.